Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ALBERTO DÍAZ GUTIÉRREZ “KORDA”

 HOME - ALBERTO KORDA

Ο Alberto Díaz Gutiérrez, πιο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα, Alberto Korda (Αβάνα, 14 Σεπτεμβρίου 1928 - Παρίσι, 25 Μαΐου 2001), γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αβάνα, όπου σπούδασε επιχειρήσεις στο Candler College και στην Αβάνα Business Academy.

 Το 1954 είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Korda Studio (το οποίο το 1956 θα μετονομάστηκε σε Studios Korda) από όπου πραγματοποιεί διαφημιστικές εργασίες και γίνεται πρωτοπόρος της φωτογραφίας μόδας στην Κούβα, δίνοντάς του μια πραγματική καλλιτεχνική κατηγορία.

 Από το 1959, συνεργάστηκε με την εφημερίδα «Revolución», και μαζί με άλλους καλλιτέχνες φωτογράφους βοήθησε, ως γραφικός χρονογράφος, να χτιστεί η αντιληπτή εικόνα της κουβανικής επανάστασης. Ταξιδεύει σε διάφορες χώρες ως φωτογράφος που συνοδεύει τον κουβανό πρόεδρο και πρωθυπουργό. 

Το 1968, μετά την εθνικοποίηση των Studios Korda, ίδρυσε το Τμήμα Υποβρύχιας Επιστημονικής Φωτογραφίας του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας της Κούβας. Εκεί, μεταξύ άλλων επιστημονικών έργων, θα εργαζόταν για την επεξεργασία ενός άτλαντα κουβανικών κοραλλιών.

Σε αυτή τη νέα πτυχή, εκτός από την πολυετή εμπειρία του στο εμπόριο, φέρνει τα αισθητικά του κριτήρια με βάση τη δημιουργικότητα και την αίσθηση της τέχνης μαζί με μια ιδέα ομορφιάς και ένα πολύ προσωπικό πλαίσιο που προικίζει τις φωτογραφίες του με μια μοναδική σύνθεση.

Λόγω της ποικιλίας των θεμάτων που ακολούθησε, ο Alberto Korda θεωρείται ο πιο ευέλικτος φωτογράφος της Κούβας της γενιάς του. Είναι μια βασική φιγούρα στην ιστορία της κουβανικής τέχνης και αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους δασκάλους της κουβανικής φωτογραφίας όλων των εποχών.

Η πιο διάσημη φωτογραφία του είναι, χωρίς αμφιβολία, το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα που τραβήχτηκε στις 5 Μαρτίου 1960 και με τίτλο «Guerrillero Heroico» , το οποίο έχει γίνει μια από τις πιο αναπαραγόμενες εικόνες στην ιστορία της φωτογραφίας.