Είμαι Cholita, και λέω ότι και η δική μου Μόνα Λίζα πρέπει να είναι μία Cholita, όπως εγώ» λέει η Callizaya
Ψηλά στα βουνά των Άνδεων, στην Βολιβία, κάπου ανάμεσα από τα πρόβατα και τις αγροτικές κατοικίες, η 32χρονη Claudia Callizaya, δημιουργεί την ύψιστη μορφή τέχνης.
Μεταμορφώνει διάσημα πορτρέτα, παίρνει παγκοσμίου φήμης πίνακες και τους ζωγραφίζει σαν τα μοντέλα να ήταν ιθαγενείς.Και κάπως έτσι η Μόνα Λίζα γίνεται μία «cholita».
Η δική της καλλιτεχνική αναπροσαρμογή έχει την ίδια σταθερή ματιά με το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, το ίδιο αινιγματικό χαμόγελο και βλέμμα.
Αλλά στο δικό της μυαλό, υπάρχει το παραδοσιακό καπέλο των Βολιβιανών cholitas και τα πολύχρωμα παραδοσιακά ρούχα των ιθαγενών των Άνδεων.
«Υπάρχουν πολλές γυναίκες στον κόσμο, με διαφορετικό ενδυματολογικό στιλ. Είμαι Cholita, και λέω ότι και η Μόνα Λίζα μου πρέπει να είναι μία Cholita, όπως εγώ» λέει η Callizaya.
Η αγάπη της δημιουργού για την τέχνη ξεκίνησε όταν άρχισε να χρησιμοποιεί πέτρες από τα λιβάδια και να ζωγραφίζει πάνω τους πορτρέτα. Τώρα, ζωγραφίζει σε καμβά αφού έχει ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές σπουδές τις στην Καλών Τεχνών.
Οι Cholitas, συνήθως ιθαγενείς γυναίκες από τις φυλές ων Aymara ή Quechua, προέρχονται από φτωχές, αγροτικές κοινότητες και εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν της περιθωριοποίηση στις Άνδεις, όπου κατοικεί το υψηλότερο ποσοστό αυτόχθονων πληθυσμών στη Λατινική Αμερική.
Αρχικά η Callizaya ήθελε να γίνει δασκάλα. Σπούδασε στο δημόσιο κολέγιο του Ελ Άλτο αλλά ανακάλυψε την κλίση της στην τέχνη όταν παρακολούθησε μαθήματα για την Ιστορία της Τέχνης και έμαθε για διάσημα έργα όπως η Αφροδίτη της Μήλου και η Μόνα Λίζα.
Τότε, της ήρθε η ιδέα να ενσωματώσει τις διάσημες εικόνες, που απεικόνιζαν την θηλυκή ομορφιά, στη δική της παράδοση.
«Ζωγράφισα τη Μόνα Λίζα με σκουλαρίκια, ένα καπέλο cholita και την παραδοσιακή πολύχρωμη κουβέρτα που φοράμε πάνω μας...Έντυσα τη Μόνα Λίζα σαν γυναίκα των Άνδεων» είπε.
Τις φιλοδοξίες και τα όνειρά της στηρίζει και η οικογένειά της. «Όταν είδα την κόρη μου να ζωγραφίζει και να σχεδιάζει, αισθάνθηκα πολύ χαρούμενη», είπε η μητέρα της Marcelina Mamani. «Έκλαιγα και παρακαλούσα τον Θεό πάντα, να της δώσει ένα θείο δώρο».
Από τον Απρίλιο, η Callizaya σταμάτησε να εργάζεται στα χωράφια και προσελήφθη στο τοπικό τμήμα του υπουργείου Πολιτισμού.
Εκεί δουλεύει ως μόνιμη υπάλληλος ενώ έχει ήδη πουλήσει έναν από τους δύο πίνακές της που απεικονίζουν την «Cholita Mona Lisa».
Με πληροφορίες του Reuters