Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ένας Μεταφραστής: Μία ταινία για την βοήθεια της Κούβας στα θύματα από το Τσερνόμπιλ

Η ταινία «Ένας Μεταφραστής», σε σκηνοθεσία Ροντρίγο Μπαριούσο και Σεμπάστιαν Μπαριούσο  στους κινηματογράφους στις 6 Οκτωβρίου από τη New Star.

 

UN TRADUCTOR (ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ)
Υποψηφιότητα της Κούβας για τα Ξενόγλωσσα Όσκαρ 2020
Σκηνοθεσία: Rodrigo Barriuso & Sebastian Barriuso

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία του πατέρα των δύο σκηνοθετών. Ένας μεταφραστής στην Κούβα για τα παιδιά του Τσέρνομπιλ . Ένα συναρπαστικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας. Συγκινητικό κι εμπνευσμένο. 5 Βραβεία και 8 Υποψηφιότητες Φεστιβάλ

Η ταινία ξεκινά το 1986 στην Αβάνα. Ο Φιντέλ Κάστρο κινείται προς την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κουβανών και Σοβιετικών, οπότε κατά τη διάρκεια του ατυχήματος του Τσερνομπίλ, η κυβέρνηση της Κούβας δέχεται χιλιάδες θύματα για θεραπεία σε κουβανικά νοσοκομεία. Ο Μαλίν, μαζί με τους λίγους άλλους καθηγητές της Ρωσικής Λογοτεχνίας στην Αβάνα, συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να λειτουργήσει ως μεταφραστής μεταξύ των Ρωσόφωνων θυμάτων του Τσερνομπίλ και των κουβανών ιατρών τους - και ο Μαλίν έχει την ατυχία να του ανατεθεί ο παιδικός θάλαμος. Στην αρχή γίνεται μάρτυρας της ταλαιπωρίας των παιδιών. Προσπαθεί να εγκαταλείψει, αλλά ενημερώνεται ότι δεν μπορεί να εγκαταλείψει. Σύντομα, ο Malin αρχίζει να αναπτύσσει σχέσεις με τους ασθενείς και βάζει σκοπό να βελτιώσει τη ζωή τους. Το Un Traductor είναι ένα ελάχιστα γνωστό κεφάλαιο στην ιστορία της Κούβας και σίγουρα κάτι που ποτέ δεν αναφέρθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις για τον Φιντέλ Κάστρο: Μετά το καταστροφικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης, το έθνος της Καραϊβικής άνοιξε τις ιατρικές εγκαταστάσεις του σε πολλούς από τους Ρώσους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με ραδιενεργή ακτινοβολία.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Rodrigo Barriuso & Sebastian Barriuso
ΣΕΝΑΡΙΟ: Lindsay Gossling
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Miguel Ioann Littin Menz
ΜΟΝΤΑΖ: Michelle Szemberg

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Rodrigo Santoro, Maricel Álvarez, Yoandra Suárez