Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Αποχαιρετισμός στην Juana Bacallao, στη Juana της Κούβας


Η Amelia Martínez Salazar, γνωστή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ως Juana Bacallao, απεβίωσε στην Αβάνα σήμερα το πρωί, 24 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 98 ετών.

Γεννημένη στην Αβάνα τον Μάιο του 1925, έκανε το ντεμπούτο της με τον εξαιρετικό μουσικό και συνθέτη Obdulio Morales, αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του κουβανικού καμπαρέ τη δεκαετία του 1950 και παρέμεινε ενεργή μέχρι πριν από λίγα μόλις χρόνια.

Λόγω του ιδιότυπου τρόπου της σκηνικής της παρουσίαςη θητεία της στα καμπαρέ Sans Sousi, Tropicana, Copa Room del Riviera, Parisién del Hotel Nacional de Cuba, Salón Rojo del Capri, Caribe del Hotel Habana Libre, καθώς και στα κλαμπ Alí και Palermo, στο Teatro Campoamor και στο Aires Libres del Prado, ιδρύματα που επίσης την υποδέχτηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της αξιοσέβαστης καριέρας της, έμεινε αξέχαστη.

Γνωστή και ως Juana La Cubana, μοιράστηκε τη σκηνή με καλλιτέχνες του βεληνεκούς των Chano Pozo, Meme Solís, Moraima Secada, Nat King Cole, Bola de Nieve, Rosita Fornés, Ninón Sevilla, Celeste Mendoza, Benny Moré, Elena Burque, Rafaela Carrá και Omara Portuondo, μεταξύ πολλών άλλων.

Συνδύασε στον τρόπο ερμηνείας τηςστίχους τραγουδιών με σατυρικά  και τραγικά κείμενα, καρυκευμένα με τη μοναδική του θεατρικότητα. Το αποτύπωμά της μνημονεύεται ακόμη σε εμβληματικά βαριετέ όπως το Caperucita se divierte, μεταξύ πολλών άλλων. Κάτοχος μιας πολύ ιδιαίτερης αίσθησης του κουβανικού και κρεολικού χιούμορ, μετέφερε την τέχνη και το πνεύμα της σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Μεξικό, η Βενεζουέλα, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ισπανία.

Η αναχώρησή  της αποτελεί μια ευαίσθητη απώλεια για την κουβανική μουσική σκηνή.

Πατριώτισσα και επαναστάτρια διαχρονικά, ήταν μέλος της UNEAC και κάτοχος της διάκρισης για τον εθνικό πολιτισμό, του μεταλλίου Alejo Carpentier, του βραβείου Gitana Tropical και του εθνικού βραβείου χιούμορ 2020.

Εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και του συστήματος των φορέων του, τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια, τους φίλους και τους θαυμαστές της.

Υπουργείο Πολιτισμού της Κούβας
Φωτογραφία: Εφημερίδα Granma
https://cubaescena.cult.cu