Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Η Omara Portuondo ανακοινώνει την αποχώρησή της από τη σκηνή ~ (+videos)

Η εξαιρετική Κουβανή τραγουδίστρια Omara Portuondo ανακοίνωσε τις τελευταίες ώρες την αποχώρησή της από τη σκηνή, λίγες ημέρες πριν από τα 94α γενέθλιά της και μετά από μια ζωή αφιερωμένη στα καλύτερα της μουσικής.


Η ντίβα του Buena Vista Social Club κοινοποίησε την απόφασή της «στους φίλους της σε όλο τον κόσμο» μέσω των κοινωνικών δικτύων, σε ένα μήνυμα που υπογράφει ο γιος και μάνατζέρ της, Ariel Jiménez Portuondo:

"Ως γιος και μάνατζερ της Omara Portuondo, είμαι βαθιά ευγνώμων για τις εκδηλώσεις αγάπης και ενδιαφέροντος για την υγεία της μητέρας μου. Θέλω να επιβεβαιώσω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη Βαρκελώνη και είναι καλά, υπό τη φροντίδα και την επίβλεψη του προσωπικού της γιατρού, ο οποίος για περισσότερα από 20 χρόνια τη συνοδεύει όπου κι αν πηγαίνει στην Κούβα και στον κόσμο.

Αυτόν τον Οκτώβριο, η Omara θα γίνει 94 ετών, και όσοι τη γνωρίζουν καλά ξέρουν ότι το τραγούδι είναι ο τρόπος ζωής της. Βέβαια, λόγω της ηλικίας της και της κατάστασης της υγείας της, δεν δίνει πλέον εκτεταμένες συναυλίες και έχει αποχαιρετήσει πολλές διεθνείς σκηνές. Αλλά το να της στερήσει κανείς τη δυνατότητα να τραγουδάει, όσο έχει το κουράγιο, τις φωνητικές προϋποθέσεις και τη δύναμη, θα ήταν σαν να την καταδικάζει στη θλίψη. Η συνάντηση με το κοινό, το χειροκρότημα και τα τραγούδια την κρατούν ζωντανή και ευδιάθετη. Ακόμη, σύμφωνα με τις ιατρικές συστάσεις, η δυνατότητα να συνεχίσει να τραγουδάει, να κάνει πρόβες και να ηχογραφεί, συμβάλλει ευνοϊκά στην ψυχική της υγεία, έστω και με μέτριους ρυθμούς και πάντα σε συνάρτηση με τη φυσική της κατάσταση. Για το σκοπό αυτό, υποβάλλεται σε τακτικές εξετάσεις και οι δείκτες της παρακολουθούνται.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή και να δεχτεί τη ζεστασιά του κοινού σε χώρες και σκηνές που της είναι πολύ αγαπητές, σχεδιάσαμε μαζί με το πρακτορείο Cuza και με την υποστήριξη της ορχήστρας Failde, ένα σόου-αφιέρωμα στο Buena Vista Social Club και σε εκείνους τους μεγάλους καλλιτέχνες που δεν είναι πια μαζί μας. Η ίδια θα εμφανιζόταν για να ερμηνεύσει μερικά τραγούδια, ως η εξαιρετική πρωταγωνίστρια αυτού του πρότζεκτ και με τον ίδιο τρόπο που το έκανε με την αρχική σύνθεση. Οργανώθηκαν μόνο τέσσερις ειδικές εμφανίσεις, οι μόνες που θα έδινε το τρέχον έτος εκτός Κούβας και με αρκετό χρόνο μεταξύ των ημερομηνιών για να φροντίσει για την ξεκούρασή της. Ήταν μεγάλη συγκίνηση να τη βλέπεις να αλληλεπιδρά με χιλιάδες θεατές τις τελευταίες εβδομάδες σε Κολομβία και Γκραν Κανάρια, όπου δέχτηκε μια ένεση αγάπης.

 Κατά τη διάρκεια της βραδιάς της 2ας Οκτωβρίου στο Palau de la Música της Βαρκελώνης, μετά την ερμηνεία του κλασικού «Quizás quizás» του Osvaldo Farrés, η Omara έδειξε σημάδια κόπωσης και αποπροσανατολισμού, οπότε θεωρήσαμε καλύτερο να την απομακρύνουμε από τη σκηνή. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί σε κάθε καλλιτέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας. Λυπούμαστε ειλικρινά για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκάλεσε. Ευχαριστούμε το Crüilla Festival και τον Jordi Herreruela. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διευκρινίσουμε ότι οι La Failde, συνέχισαν την προγραμματισμένη παράσταση, με τον επαγγελματισμό και την ποιότητα που τους χαρακτηρίζει. Αυτή η ομάδα νέων μουσικών από το Matanzas έχει συνεργαστεί στενά με την Omara κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, πάντα με τον μεγαλύτερο σεβασμό και αγάπη, και έχουν κερδίσει την ευγνωμοσύνη της οικογένειάς μας.

 Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός αυτό, θεωρούμε σκόπιμο να ανακοινώσουμε την οριστική αποχώρηση της Omara από τη σκηνή κατά τη διάρκεια της παράστασης στη Βουδαπέστη την επόμενη Κυριακή, όπου θα την τιμήσουν η Ορχήστρα και το κοινό. Με αυτή την ευκαιρία η Omara δεν θα τραγουδήσει, θα λάβει αγάπη και χειροκροτήματα. Μετά από αυτό, και για τους λόγους που μοιραστήκαμε νωρίτερα, θα συνεχίσει να κάνει πρόβες και να ηχογραφεί από το στούντιο του σπιτιού της ή να συμμετέχει σε αφιερώματα και συναντήσεις με το κοινό που θέλει να τη διασκεδάσει, μόνο στο βαθμό που η υγεία και η διάθεσή της το επιτρέπουν. Η οικογένειά της και οι πιο πιστοί θαυμαστές της θα καταλάβουν ότι θα συνεχίσει να τραγουδάει όταν θέλει και όπως αισθάνεται, γιατί έχει κερδίσει αυτό το δικαίωμα.


Στα βίντεο: H  Omara ερμηνεύει τα «Veinte años» και «Lágrimas negras»